به گزارش شهرآرانیوز، در روزهای اخیر انتشار ویدئوهایی درباره پرداخت غیرقانونی برخی مرکبات ازجمله پرتقال با رنگ نارنجی و عرضه این میوه با ظاهری جذاب، موجی از پرسش و نگرانی در میان شهروندان ایجاد کرده است. این ویدئوها خیلی سریع و گسترده در فضای مجازی به سوژه پربازدید مردم تبدیل شد و اکنون، موضوع را از یک ادعای معمول اینترنتی فراتر برده و آن را به مطالبهای جدی تبدیل کرده است. همه نگرانیم؛ درباره اینکه فروش این میوهها چقدر در بازار فراوانی دارد، این تقلب تجاری چقدر بر سلامت محصول اثر میگذارد و اساساً این ویدئوها تاچهاندازه به واقعیت نزدیکاند؟ این گزارش، ماحصل گفتوگوی ما با کارشناسان حوزه سلامت، بازرسان اصناف و متولیان بازار است تا ابعاد مختلف ماجرا روشن شود.
اگر شما هم ویدئوهای مربوط به رنگآمیزی محصولات باغی ازجمله پرتقال و اعضای دیگر خانواده مرکبات را دیده باشید، بدونشک میتوانید لهجه مازندرانی افراد را در آن تشخیص دهید. اولین نکته ماجرای پرتقالهای رنگآمیزیشده نیز همین است؛ اینکه سرتاسر این ماجرا بهطور کامل انحصار در باغات، انبارها و بازارهای شمال کشور دارد.
حمید آزادی، رئیس اتحادیه میوه و ترهبار مشهد در گفتوگو با شهرآرانیوز میگوید: خیلی صریح باید بگویم چنین مواردی اصلاً در مشهد وجود ندارد. ویدئوهایی که منتشر شده است، در واقع مربوط به بازار میوه و ترهبار شمال کشور است. اقداماتی نظیر رنگکردن پوست پرتقال صرفاً جنبه بازاریابی دارد و منحصر به معدود باغات و واحدهای فراوری است که محصولاتشان برای انبارداری در استانهای مازندران، گیلان و گلستان ذخیره میشود.
به گفته وی، اگرچه ماهیت این کارها بهمثابه تقلب تجاری و اقدامی ناشایست است، اما ذاتاً این کارها نهفقط در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای جهان مسبوق به سابقه است و راهکار شناختهشدهای برای جلبتوجه بیشتر مشتری به حساب میآید.
انتشار تصاویر مربوط به «میوههای رنگشده» بار دیگر نگاهها را معطوف به تأثیر احتمالی این محصولات بر سلامت مصرفکنندگان کرده است. حالا درست است که پرتقالهای رنگآمیزیشده اساساً یا در بازار میوه مشهد وجود ندارد یا بهندرت عرضه میشود، اما بازهم مهم است بدانیم که این میوهها تا چه حد میتواند سلامت مردم و بهخصوص کودکان را تهدید کند.
مهدی پیرصالحی رئیس سازمان غذا و دارو در گفتوگو با شهرآرانیوز میگوید: اگرچه دانشگاه علوم پزشکی مازندران و استانهای شمالی کشور هماکنون درحال اجرای طرحهای ضربتی در سطح اصناف و بازار هستند تا این قبیل موارد بهطور کامل برچیده شود، اما واقعیت این است که براساس آزمایشات میدانی، رفتار غیرعادی از رنگهای مورداستفاده در این فرایند مشاهده شده و حتی ویدئوهای منتشرشده نیز تصدیق میکنند که رنگ به پوست دست، نایلون یا دستمال منتقل میشود. این موارد نشان میدهد که رنگ حلال در آب نیست و بر همین اساس، ذاتاً امکان ورود به بافت درونی میوه را نخواهد داشت.
وی میافزاید: درحالت کلی، دانشگاههای علومپزشکی به همراه سازمان استاندارد و نهادهای ناظر دیگر بهطور مستمر و بیوقفه درحال اجرای آزمایشات مستمر سنجش سلامت محصولات باغی و زراعی ازجمله آزمون تعیین کیفیت فلزات سنگین هستند. با این حال، حتی فارغ از این آزمونها باید بگویم که از نظر علمی، پوست پرتقال غشای نفوذناپذیری دارد که اگر سوراخ نشود، اقداماتی نظیر رنگآمیزی هرگز نمیتواند مواد شیمیایی را به نسج درونی میوه برساند. به همین دلیل است که میگوییم اگرچه ذات این کارها از نظر تجاری غیرقانونی و غیرمنصفانه است، اما از نظر علمی برای مصرفکننده زیانبار نخواهد بود.
به گفته رئیس سازمان غذا و دارو، با شدتگرفتن خشکسالی در بیشتر مناطق کشور متأسفانه این یک حقیقت کتمانناپذیر است که بسیاری از کشاورزان ناچار میشوند محصولات خود را زودتر از موعد برداشت و روانه بازار کنند. به همین دلیل گاهی از رنگ و گاهی حتی از گاز اتیلن در سردخانهها استفاده میشود تا محصولاتی نظیر پرتقال، نارنگی و موز زودتر به عمل بیایند. به همین دلیل تا زمانی که از این پرتقالها در فرایند آبگیری استفاده نشود و پوست با آبمیوه تماس پیدا نکند، جای هیچ نگرانی برای مصرف این میوهها وجود ندارد.